Vriendelijkheid loont

Wel een leuk bericht; Amerikaanse onderzoekers concluderen dat “kinderen die proberen vriendelijk te zijn tegen hun medeleerlingen gelukkiger zijn en beter worden geaccepteerd“.

Minder pesten

Dit zou overigens een prima grondslag kunnen zijn om pesten te verminderen. De onderzoekers hebben hier een idee voor. Vraag op school aan de leerlingen om na te denken hoe ze vriendelijk kunnen omgaan met de mensen om hen heen. Hierdoor kan een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid in de klas worden gebracht en pesten worden verminderd. Wat ons betreft een goed voornemen voor 2013!

Gevonden op:

Hoeveel aandacht moeten kinderen krijgen?

Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk om je kinderen goed te begeleiden in de stappen die ze nemen. Tegelijk is het op allerlei vlakken nodig dat ze zelf de wereld ontdekken. Wat is de juiste balans tussen aandacht geven en loslaten? Kortom, hoeveel aandacht moet je je kinderen geven?

Veel ouders laten alles uit hun handen vallen als hun kleine dreumes wat moppelt. Maar als de kinderen ouder worden, gaan veel ouders zich naar de andere kant van het spectrum bewegen. Puberende tieners die naar het lijkt zich continue afzetten en distantieren van hun ouders. Maar die het o zo nodig hebben dat hun ouders voor hun klaar zitten. Je kan je kind heel veel aandacht geven. Maar leert het dan wel zelf te spelen? Sommige ouders besteden elke vrije minuut aan hun kind. Terwijl andere ouders, er fysiek wel zijn, maar niet emotioneel. TV, computer en anderen vormen een grotere aantrekkingskracht dan het kind. Wanneer geef je genoeg aandacht aan je kind? Meer moeders worstelen met dit dillema.

Wij kunnen geen sluitend advies geven. Wel kunnen wij ons voorstellen dat je ook hier weer je eigen gevoel moet volgen. Wees er altijd voor je kinderen als zij jou nodig hebben. En probeer ze met een duwtje en een steuntje in de rug op eigen benen te laten staan. Zoiets.

Gevonden op:

Verlegen peuter

Elk kind maakt gedurende zijn ontwikkeling wel een fase mee waarin het verlegen is. Op zich is hier niets mis mee, tenzij het kind er zelf last van heeft. Je moet indien het kind verlegen is vooral niet de nadruk hierop leggen. Van vrienden en familie ook niet goedkeuren dat zij het kind verlegen noemen. Gewoon zeggen dat hij of zij even de kat uit de boom kijkt.

Een aantal tips zijn:


  • Dwing het kind niet, laat het zelf de wereld ontdekken.
  • Laat het kind eerst kennismaken met directe familie en vrienden, en laat het daarna spelenderwijs contact maken met anderen.
  • Ga veel met het kind naar buiten, naar openbare gelegenheden waar andere kinderen zijn. Speeltuin, schouwburg, zwembad.
  • Het allerbelangrijkst; het is eigenlijk wel gezond dat een kind wat verlegen is. Je wilt toch niet dat je kind met zomaar iedereen meegaat?

Gevonden op: