Overstappen van zorgverzekering

Het overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar is tijdens het zorgseizoen (normaal tussen 15 november en 31 december) eenvoudig. In de meeste gevallen scheelt het overstappen geld. Wanneer u wilt overstappen is het belangrijk dat u uw huidige zorgverzekering opzegt voor 31 december. U hebt dan gedurende januari om nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar is het ook verstandig?

Een lage zorgpremie

Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekeraar is prijs vaak een doorslaggevende factor. Wanneer een maximaal eigen risico wordt afgesloten is de gemiddelde besparing 21%. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een lage zorgpremie niet altijd een goed idee is. Het eigen risico verhogen is enkel aan te raden wanneer u denkt weinig zorgkosten te maken. Het verhogen van het eigen risico heeft namelijk een grote invloed op de zorgpremie die u maandelijks betaald. De nieuwe zorgpremie kan vanwege de verhoging van de aanvullende verzekeringen voor (bijvoorbeeld) chronisch zieken of mensen die veel zorg nodig hebben nadelig uitpakken. Daarom is het wellicht handig om een zorgvergelijker als Keuze.nl of Independer te gebruiken om uw keuze te maken. Vaak kunt u ook bij het vergelijken aangeven of u zich aanvullend wilt verzekeren voor fysiotherapie of de tandarts.

Gezinnen positief over overstappen

Op Zorgpremie.net is een onderzoek gehouden onder 423 respondenten. Hieruit is gebleken dat 30% van de gezinnen plannen over te stappen van zorgverzekeraar. De oorzaak hiervoor is dat gezinnen meer kunnen besparen dankzij voordeelpakketten. Hiermee krijgen gezinnen betere kortingen. Nog een oorzaak kan zijn is dat gezinnen selectiever zijn in de zorg voor hun kinderen, waarbij kritisch gekeken word naar welke vergoeding nodig is.

Selectief overstappen

In tijden van crisis letten steeds meer mensen op het geld wat ze uitgeven. Aangezien zorgverzekeringen vaste lasten zijn, zijn consumenten selectiever dan vorig jaar. Fred van Raaij, emeritus hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg, stelt dat de prijs een te hoge factor is in het beslissingsproces. Over de servicegraad denkt men later pas na.

Tussen de zorgverzekeraars zitten (logische wijze) verschillen. Zo zijn er zorgverzekeraars die u niet de keuze geven om uw eigen zorgverlener te bieden. Daarom kan het zijn dat de locatie waarop u verzekerde zorg ontvangt, op een ongewenste afstand is van uw woonomgeving. Daarom is het raadzaam om selectief over te stappen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *