Ouders en stand bepalen leeftijd moederschap

Wat velen onbewust al weten; de ouders en de maatschappelijke stand zijn van invloed op de leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen. Vrouwen van wie de ouders gescheiden zijn, krijgen jonger een kind. Het verband en de oorzaak is nog niet uitgezocht. Wellicht zoeken vrouwen met gescheiden ouders sneller een stabiel thuis, hetgeen ze via kinderen trachten te bereiken.

En des te lager het opleidingsniveau van de vader, des te jonger moeder. Vaak komt het opleidingsniveau van de ouders overeen met dat van het kind. En aangezien lagere opleidingen korter duren, komen deze vrouwen eerder toe aan het stichten van een gezin.

Bovenstaande is niet bedoeld als discriminatie of mensen in hokjes te plaatsen, maar kennelijk zijn dit wel algemene mechanismen, zo blijkt althans uit wetenschappelijk onderzoek.

Overstappen van zorgverzekering

Het overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar is tijdens het zorgseizoen (normaal tussen 15 november en 31 december) eenvoudig. In de meeste gevallen scheelt het overstappen geld. Wanneer u wilt overstappen is het belangrijk dat u uw huidige zorgverzekering opzegt voor 31 december. U hebt dan gedurende januari om nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar is het ook verstandig?

Een lage zorgpremie

Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekeraar is prijs vaak een doorslaggevende factor. Wanneer een maximaal eigen risico wordt afgesloten is de gemiddelde besparing 21%. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een lage zorgpremie niet altijd een goed idee is. Het eigen risico verhogen is enkel aan te raden wanneer u denkt weinig zorgkosten te maken. Het verhogen van het eigen risico heeft namelijk een grote invloed op de zorgpremie die u maandelijks betaald. De nieuwe zorgpremie kan vanwege de verhoging van de aanvullende verzekeringen voor (bijvoorbeeld) chronisch zieken of mensen die veel zorg nodig hebben nadelig uitpakken. Daarom is het wellicht handig om een zorgvergelijker als Keuze.nl of Independer te gebruiken om uw keuze te maken. Vaak kunt u ook bij het vergelijken aangeven of u zich aanvullend wilt verzekeren voor fysiotherapie of de tandarts.

Gezinnen positief over overstappen

Op Zorgpremie.net is een onderzoek gehouden onder 423 respondenten. Hieruit is gebleken dat 30% van de gezinnen plannen over te stappen van zorgverzekeraar. De oorzaak hiervoor is dat gezinnen meer kunnen besparen dankzij voordeelpakketten. Hiermee krijgen gezinnen betere kortingen. Nog een oorzaak kan zijn is dat gezinnen selectiever zijn in de zorg voor hun kinderen, waarbij kritisch gekeken word naar welke vergoeding nodig is.

Selectief overstappen

In tijden van crisis letten steeds meer mensen op het geld wat ze uitgeven. Aangezien zorgverzekeringen vaste lasten zijn, zijn consumenten selectiever dan vorig jaar. Fred van Raaij, emeritus hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg, stelt dat de prijs een te hoge factor is in het beslissingsproces. Over de servicegraad denkt men later pas na.

Tussen de zorgverzekeraars zitten (logische wijze) verschillen. Zo zijn er zorgverzekeraars die u niet de keuze geven om uw eigen zorgverlener te bieden. Daarom kan het zijn dat de locatie waarop u verzekerde zorg ontvangt, op een ongewenste afstand is van uw woonomgeving. Daarom is het raadzaam om selectief over te stappen.

Leeftijdsverschil man – vrouw

Wat is de ideale leeftijd van je partner? Het is gebleken dat vrouwen nog steeds een voorkeur hebben voor een oudere man. Het meest gekozen leeftijdsverschil is 4 jaar en 4 maanden. Opvallen veel paren hebben in de praktijk ook dit leeftijdsverschil. Het is geen recept voor succes, maar wel een kenmerk.

Jongere man?

Er was toch een trend om een jongere man te nemen? Daar is vooralsnog niets van te merken. Desgevraagd geeft slechts 1 op de 100 vrouwen aan een jongere man te willen.

Kies voor oudere man

Redenen waarom een vrouw kiest voor een oudere man, is dat zij denken dat deze meer vermogend is, en daarmee beter voor vrouw en kinderen kunnen zorgen. Ook denken vrouwen te kunnen leren van de levenservaring van de man. Voor mannen is het voordeel dat zij met een jongere vrouw een jeugdige uitstraling denken te krijgen.

Kinderen van oudere vaders leven langer

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van oudere vaders een langere levensverwachting hebben. Mannen die op latere leeftijd kinderen krijgen, geven bepaalde DNA-kenmerken mee waardoor die kinderen langer leven en minder snel oud worden. Dit betekent niet dat het verstandig is om expres te wachten met het krijgen van kinderen. Allerlei risico’s worden namelijk ook groter bij een oudere vader, zoals bepaalde kansen op afwijkingen.

Zijn kinderen met oudere ouders ook gelukkiger? Daar wordt geen antwoord op gegeven. Het is toch wel fijn als je ouders niet te oud zijn, lijkt ons. Ouders kunnen actiever meedoen met hun kinderen, en de kans is groter dat de opa en oma nog actief zijn betrokken.

Hoeveel aandacht moeten kinderen krijgen?

Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk om je kinderen goed te begeleiden in de stappen die ze nemen. Tegelijk is het op allerlei vlakken nodig dat ze zelf de wereld ontdekken. Wat is de juiste balans tussen aandacht geven en loslaten? Kortom, hoeveel aandacht moet je je kinderen geven?

Veel ouders laten alles uit hun handen vallen als hun kleine dreumes wat moppelt. Maar als de kinderen ouder worden, gaan veel ouders zich naar de andere kant van het spectrum bewegen. Puberende tieners die naar het lijkt zich continue afzetten en distantieren van hun ouders. Maar die het o zo nodig hebben dat hun ouders voor hun klaar zitten. Je kan je kind heel veel aandacht geven. Maar leert het dan wel zelf te spelen? Sommige ouders besteden elke vrije minuut aan hun kind. Terwijl andere ouders, er fysiek wel zijn, maar niet emotioneel. TV, computer en anderen vormen een grotere aantrekkingskracht dan het kind. Wanneer geef je genoeg aandacht aan je kind? Meer moeders worstelen met dit dillema.

Wij kunnen geen sluitend advies geven. Wel kunnen wij ons voorstellen dat je ook hier weer je eigen gevoel moet volgen. Wees er altijd voor je kinderen als zij jou nodig hebben. En probeer ze met een duwtje en een steuntje in de rug op eigen benen te laten staan. Zoiets.

Gevonden op:

Zwanger worden? Thee drinken!

Er is weer een interessante uitkomst uit onderzoek; het drinken van thee zou de kans op zwangerschap vergroten. U dient dan elke dag twee kopjes thee te drinken. Theedrinkers hebben maar liefst zo’n 25% meer kans om zwanger te worden. Drinkt u in plaats daarvan twee glazen frisdrank, dan nam de kans met maar liefst zo’n 20% af. Overige dranken zoals water en koffie gaven geen effect.

Het advies is nu niet om elke dag een theepot met thee te gaan drinken. Maar alle beetjes helpen, en misschien is het ‘t proberen waard om eens wat meer thee te gaan drinken.

Gevonden op:

Gevolgen scheiding voor kind

Een op de drie huwelijken strandt in een scheiding. Tegenwoordig is bij veel mensen den indruk dat er een aardige manier van scheiden bestaat, waarbij de kinderen nauwelijks schade hebben. Maar dit blijkt niet te bestaan, blijkt uit Amerikaans onderzoek onder bijna duizend gezinnen. Kinderen lijden altijd onder een scheiding, ook al gaan vader en moeder als goede vrienden uit elkaar.

Vaak lijkt het co-ouderschap, waarbij ouders de kinderen samen gescheiden opvoeden, een prima en verantwoorde oplossing. Dit lijkt echter maar gedeeltelijk waar. Weliswaar hebben kinderen met co-ouders tijdens hun tienerjaren minder gedragsproblemen. Maar uiteindelijk blijven ook deze kinderen achter op belangrijke gebieden zoals zelfvertrouwen en schoolprestaties.

Wat kan er beter? Er komt een ding dat beter kan; de ouders dienen hun kind veel meer en betere begeleiding te geven over deze plotselinge verandering in hun leven. Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want bij een scheiding hebben de ouders vaak al genoeg andere zaken aan hun hoofd. Maar het lijkt ons toch een aardig advies; u kunt uw kind(eren) niet genoeg begeleiden als er ooit een scheiding plaatsvindt.

Kinderopvang duurder in 2012

Het kabinet moet bezuinigen, en dat merken we. De kinderopvangtoeslag wordt flink teruggeschroefd voor gezinnen met twee werkende ouders, met name de hogere inkomens worden getroffen. De tegemoetkoming voor het eerste kind wordt iets verlaagd, het verschil zit vooral in de opvolgende kinderen. Verder wordt de toeslag gekoppeld aan het aantal werkuren van de minst werkende ouder; voor buitenschoolse opvang kunt u tot maximaal 70% van de gewerkte uren vergoed krijgen.

In 2011 krijgt een gezin met twee werkende ouders en een inkomen van tweemaal modaal (euro 70.000), zo’n 60% vergoedt voor het eerste kind, en 92% voor het tweede kind en verder. Maar in 2012 krijgt dit gezin nog maar 55% vergoedt voor het eerste kind, en 85% voor het tweede kind en verder. Bij twee kinderen die twee dagen per week naar de creche gaan, scheelt dit netto euro 82 per maand. Heeft u de kinderen vier dagen per week op de creche, dan bent u euro 164 per maand extra kwijt. En verdient u meer, dan nemen de netto kosten toe naar euro 200 per maand bij 4 dagen creche (!).

Papa ouder dan mama

Mannen zijn nog steeds ouder dan vrouwen wanneer zij een kind krijgen. Het leefstijdverschil is drie jaar. Een vrouw is gemiddeld 29,4 jaar in Nederland als zij een eerste kind krijgt, de man is zoals gezegd 3 jaar ouder.

Ten opzichte van andere landen krijgen wij in Nederland vrij laat kinderen. Maar ook daar is het leeftijdsverschil tussen vader en moeder 3 jaar. En ten opzichte van het verleden stijgt de gemiddelde leeftijd iets. In 1996 kregen ouders nog 1 jaar jonger een kind.

Toch kindgebonden budget voor derde kind

Heeft u meer dan twee kinderen? Er waren de plannen om gezinnen met meer dan twee kinderen te korten in het kindgebonden budget. Maar de SGP heeft dit verhinderd. Grotere gezinnen krijgen toch voor alle kinderen toeslagen. Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke extra toeslag voor lage en middeninkomens. Deze komt bovenop de kinderbijslag.

Diverse andere toeslagen worden echter wel gekort door het kabinet. Zo wordt de kinderopvangtoeslag voor het tweede en volgende kind fors lager. Tot nu toe kregen ouders met meer kinderen een passende vergoeding voor de kinderopvang. Maar als u nu meer dan twee kinderen wilt, dan moet u echt de portemonnee trekken. Het is maar de vraag of veel (meer dan twee) kinderen voor de middeninkomens, ofwel een tot tweemaal modaal, nog echt mogelijk zijn.

Gezin met twee dochters gelukkigst

Een gezin met twee dochters geeft de ouders het meeste geluk. Als je twee meisjes als kinderen hebt, dan geeft dit het meest harmonieuze gezinsleven. Dit blijkt uit recent onderzoek.

Statistisch gezien vechten twee dochters het minst, spelen lief met elkaar en hebben er plezier in om bij elkaar in de buurt te zijn. In algemene zin dan, natuurlijk wordt er ook wel eens ruzie gemaakt en dergelijke. Daarentegen heeft een gezin met vier dochters het meeste ruzie en druk.

Overigens eindigen gezinnen met een koninklijk paar, een zoon en een dochter, op de tweede plaats.

Twee dochters is dus leuk, maar als je er meer krijgt, dan krijg je meer gedoe. Heb je al twee dochters en wil je nog een kind, misschien eens naar de mogelijkheden van geslachtskeuze informeren?

Bron: Nu.nl

Gevonden op:

Meer zwangerschapsverlof bij couveuse baby

De overheid stelt dat moeders van couveusekinderen zeker tien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen als ze thuis zijn. De Rijksoverheid bevestigt dit bericht. Zo is voor moeders zeker dat ze nog voldoende kraamtijd hebben nadat zij en/of hun baby uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Op deze manier wordt voorkomen dat een noodgedwongen ziekenhuisverblijf het gehele bevallingsverlog kan opslokken.

Standaard krijg je zestien weken zwangerschapsverlog, waarvan tien weken na de bevalingen. Als je kind bijvoorbeeld een week in het ziekenhuis ligt, krijg je dus een week extra zwangerschapsverlof. Er zijn elk jaar ongeveer 4.000 couveusekinderen.

Er wordt ook gesproken over eenzelfde recht voor moeders van meerlingen. Ook deze moeders hebben vaak extra zorg nodig. Overwogen wordt om standaard extra verlof voor vrouwen met tweelingen te geven.

Toevoeging 4 september 2013;
Kennelijk heeft het wetsvoorstel van minister Kamp het nooit gehaald, zie de laatste informatie van de Rijksoverheid over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Het bevallingsverlof gaat in op de dag van bevalling, en kan langer kan duren als het kind later wordt geboren. Maar niet als het kind eerder wordt geboren. In feite worden ouders met te vroeg geboren kinderen hiermee gedupeerd, terwijl ouders met later geboren kinderen wel een langer verlof krijgen.

Gevonden op:

Kinderen werkende ouders vaker ziek

Volgens een Amerikaanse universiteit hebben kinderen met werkende ouders tot drie maal zo veel kans om ziek te worden. Vooral kinderen waarvan de moeders werken zijn vaker ziek.

Wellicht is een van de redenen dat er minder toezicht thuis is omdat de ouders werken. Ook zou kunnen meespelen dat werkende ouders sneller naar de dokter gaan, waardoor het lijkt dat deze kinderen vaker ziek zijn, terwijl dat niet zo is.

Oppas in de nacht trend

In de Verenigde Staten is een nieuwe trend zichtbaar; ouders huren voor de nacht een oppas (!). Zo zorg je dat je als ouder lekker uitgeslapen aan de dag kan beginnen. Zou dit ook in Nederland een markt aantrekken? Wij kunnen ons er wel iets bij voorstellen.

Voor wie interessant?

Dit is vooral interessant voor mensen die net ergens zijn komen wonen en daar nog geen familie of vrienden hebben.

Kind maakt niet altijd gelukkig

Een kind is geen oplossing om meer geluk te krijgen. In tegendeel; ouders hebben tussen de 7 en 15 jaar na de geboorte een lager geluksniveau!

Ouders hebben minder geld en tijd dan vrijgezellen

Bij mannen speelt dat ze onzekerder worden over hun inkomen en minder hun vrije tijd kunnen inrichten. Bij vrouwen speelt dat ze minder tijd en geld hebben. Of ze blijven veel werken maar hebben dan te weinig tijd voor hun gezin, of ze werken minder met het gevolg dat hun baan en / of carriere minder interessant wordt.

Tijd voor jezelf

Belangrijkste advies is om tijd voor jezelf te blijven reserveren. Zo blijf jij als ouder gelukkig, en daar heeft je kind ook weer veel aan. Kijk op Nu.nl voor meer informatie.

Gevonden op:

Kinderfeestje geven

Voor veel ouders een nachtmerrie; een kinderverjaardag met feestje vieren. Wij geven je enkele tips om hier een daverend succes van te maken. Want feesten is leuk, echt waar!

Geef een leuk kinderfeestje

 • Nodig op tijd uit en check of er geen belangrijke happening op die dag is (voetbal). Verzend de uitnodiging persoonlijk/per mail in plaats van uitdelen in de groep/klas (niet zo leuk voor de niet genodigden)
 • Een feestje hoeft meer 2 tot 3 uur te duren.
 • Hulp vragen aan een bekende (oom of tante) is zo gek niet. En is het wel handig om de oudere kinderen erbij te hebben, of kunnen die wat anders gaan doen?
 • Wat vinden de kinderen van die leeftijd leuk, en vraag ook in je omgeving voor leuke tips.
 • Heb altijd een reserve plan en activiteit voor handen, zoals nog andere spelletjes of andere activiteit bij slecht weer.
 • Laat het een beetje loslopen als het eenmaal begonnen is.
 • Papa of mama?

  De meeste kinderen hebben toch een lichte voorkeur voor papa of mama. En dat is helemaal niet erg, dat is zelfs zeer natuurlijk. Toch is dat best moeilijk als moeder om te zien hoe je kind alleen bij papa wil zitten. Belangrijkste advies is om hier niet te moeilijk over te doen, en het even de tijd te geven. Met een positieve grondhouding komt je kind altijd bij je terug, dat is de natuur.

  Een goede band met je kind

  Heb je er last van dat je kind overdreven naar een van de ouders trekt? Er is aantal goede tips om hier mee om te gaan:

 • Dwing je kind niet om je op commando lief te vinden.
 • Het is geen wedstrijd tussen papa en mama. Strijd tussen ouders heeft niemand wat aan, in tegendeel, je moet als ouders een eengezins beleid voeren.
 • Ga je kind niet verwennen, je kind is altijd op zoek naar grenzen.
 • Verdeel de verzorging en wees daar duidelijk over naar het kind. Je kind heeft gewoon ook af en toe recht op de andere ouder.

  Gevonden op: